Друк
Категорія: Новини

Т.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Христина Юшкевич звернулася з листом до голів обласних державних адміністрацій з проханням на місцях напрацювати шляхи вирішення проблеми незаконних рубок. 

«Протидія незаконним рубкам у лісах сьогодні потребує системних та комплексних підходів. У постійному користуванні підприємств, підпорядкованих Держлісагентству, перебуває 73% від загальної кількості лісів України, 27% знаходяться у підпорядкуванні інших лісокористувачів, зокрема органів місцевого самоврядування», - йдеться у листі т.в.о. Голови Держлісагентства. 

Зокрема, Христина Юшкевич повідомила, що у 2015 році, незважаючи на заходи, що були вжиті із охорони лісів, обсяг незаконних рубок склав 24,1 тис. куб. м. Загальна кількість випадків склала 6565. Сума шкоди, заподіяної лісу, становила 84,7 млн грн, відшкодовано – 4,6 млн грн. Всього по галузі до правоохоронних органів передано матеріали по 1705 випадках лісопорушень, судами розглянуто лише 181 справу. 

«У І кварталі 2016 року, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, ситуація з незаконними рубками погіршилась. За оперативною інформацією обсяг незаконних рубок склав 11 тис. куб. м. Загальна кількість випадків склала бизько 4000, сума шкоди, заподіяної лісу, становить 36 млн грн, відшкодовано – 1,4 млн грн. До правоохоронних органів передано матеріали по 501 випадку лісопорушень, судами розглянуто 219 справ», - зазначила т.в.о. Голови відомства. 

У зв’язку з цим вона підкреслила, що для ефективного забезпечення охорони лісів необхідна взаємодія державної лісової охорони, працівників територіальних органів поліції, Служби безпеки України, Державної фіскальної служби, Державної екологічної інспекції, органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, представників засобів масової інформації. 

Також Христина Юшкевич у листі до голів ОДА звернула увагу на недостатність бюджетного фінансування лісової галузі, що є загрозою втрати рукотворних лісів, відсутністю можливості здійснювати попереджувальні протипожежні заходи в лісах. 

«Під загрозою дестабілізації довкілля, посилення водної та вітрової ерозії, деградації сільськогосподарських угідь опиняться сотні тисяч гектарів земель особливо південних та східних областей. Усе це в подальшому багатократно збільшить державні витрати на ліквідацію наслідків таких негативних явищ. І це є не відомча, а загальнодержавна проблема», - наголосила т.в.о. Голови Держлісагентства. 

З огляду на зазначене, Христина Юшкевич звернулася до голів ОДА з пропозицією провести наради на місцевих рівнях за участю працівників територіальних органів поліції, СБУ, ДФС, Держекоінспекції та керівників обласних управлінь лісового та мисливського господарства для напрацювання спільних заходів щодо вирішення ситуації. 

16.06.2016р Прес-служба Держлісагентства