Друк
Категорія: Новини
Вдвічі більше лісового насіння хвойних порід зобов'язалися зібрати цьогоріч лісівники Житомирщини, ніж заплановано було раніше - загалом понад 2 тисячі 300 кілограмів. Для цього їх потрібно заготовити 230 тонн шишок.
«До такого кроку ми вдалися через масштабні минулорічні  лісові пожежі, - роз'яснює начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк. – Тепер в найкоротший термін створити лісові культури лісівники мають на значних площах. Аби мати в достатній кількості садивного матеріалу, в держлісгоспах вже минулої весни значно збільшили площі посівів у розсадниках та теплицях. Нині нам необхідно поповнити запаси насіння лісових порід, щоб мати чим заліснити і лісосіки, і ділянки, що постраждали від вогню».
Саме тепер – з січня по лютий, у лісівників гаряча пора: час збору насіння хвойних. А під ці породи в області відводиться близько 70% площ. Відтак у всіх лісгоспах триває заготівля шишки. Для цього обирають «найдостойніших» представників виду, аби отримати якісне та продуктивне насіння з найкращими спадковими властивостями. В урожайний рік з такого дерева можна зібрати 10-12 кілограмів шишок. Загальна площа постійної лісонасіннєвої бази підприємств складає понад 4 тисячі гектарів. Окрім цього лісгоспи мають 290 плюсових дерев, які є основою для збору насіння та вирощування садивного матеріалу із покращеними генетичними властивостями.
Зібрані шишки відправляються на переробку в шишкосушарню, їх в держлісгоспах області є 16.  Спочатку в окремому приміщенні для них створюється такий температутний режим, за якого шишки розкриваються. Далі їх поміщають в спеціальні барабани, котрі весь час прокручуються, а насінинки-крилатки через   отвори витрушуються. Зібране збіжжя в спеціальній машині очищають від крилатки. Щоб отримати 1 кг насіння - потрібно потрусити 100 кілограмів шишок! 
За день в одній  шишкосушарні перерообляють в середньому 400 кілограмів шишок, відтак отримуюють 4 кг насіння.  Далі його відправляють до спеціальної лабораторії для визначення  якості, схожості тощо.
І лише після цього насіння поміщають в насіннєсховище чекати весни. При цьому спеціалісти постійно підтримують там відповідний температурний режим та рівень вологості.
Радомишльський  лісгосп для насіння має сучасні холодильні камери,  там оптимальні умови зберігання підтримуються автоматично.
Навесні насіння висіватимуть в розсадниках та теплицях, а ще через рік – вирощеними сіянцями створюватимуть новий ліс.

  • 1-897739-dd-67
  • img-3703-ab

Simple Image Gallery Extended