Друк
Категорія: Новини
В державних лісогосподарських підприємствах, що належать до сфери управління Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства в цьому році планують провести лісовідновлювальні роботи на площі 7000 гектарів.
Про це повідомив начальник управління Віктор Сахнюк.
Крім того, лісівники проводитимуть і доповнення культур минулих років.
Навесні планують посадити трохи більше 5 тисяч гектарів, решту – заліснять восени.
На площі близько 2 тисяч гектарів лісівники планують провести сприяння природному поновленню, адже такий спосіб — більш економний, він скорочує період лісовирощування на 10-15 років та  дає стійкіші насадження.
Відтак, враховуючи  тип лісорослинних умов та який породний склад хочуть отримати, спеціалісти держлісгоспів спланують і заходи , котрі сприятимуть відновленню лісу природнім шляхом. Це і підготовка грунту, і регулярні догляди тощо.
Решту площ лісівники відведуть під лісові культури. Максимум зусиль до заліснення прикладуть у підприємствах, котрі постраждали від минулорічних пожеж.
На разі спеціалісти підприємств вже розробили проекти лісових культур. 
До проектування підійшли з усією відповідальністю, врахували не лише лісорослинні умови та як на них вплинули минулорічні пожежі, а й зміни клімату та «небезпечне сусідство» автошляхів, сільськогосподарських полів, ліній електропередач тощо, від яких за певних обставин може йти загроза виникнення пожежі.
Відтак в підприємствах повністю відійдуть від створення монокультур, усі насадження будуть мішаними. Ряди сосни, ялини  та модрини обов'язково чергуватимуться з  березою та дубом. Крім того, в місцях, де не мешкає дикий кабан, дуб планують не висаджувати, а сіяти жолудем, адже досвід показує, що створені таким способом насадження стійкіші до хвороб та мають значно вищі темпи росту.
По кілька місць в кожному ряду листяних віддадуть фруктовим – буде чим харчуватися лісовим мешканцям. Обов'язково влаштовуватимуть і ремізи – невеликі галявини площею 1-2 сотки, де ростимуть кущові породи, щоб було де гніздитися птахам та ховатися звірам.
Усі ділянки по периметру будуть обсаджені березою, дубом, аморфою кущовою та обліпихою - це створить бар'єр для вогню.

  • dsc00828-13
  • img-0622-a6
  • img-1955-07

Simple Image Gallery Extended