Друк
Категорія: Новини

Після настання сухої вітряної погоди підвищується пожежна небезпека в лісах, настає пожежонебезпечний період. В цей весняний час розпочинається випалювання сухої трави навколо населених пунктів, біля автомобільних доріг, залізниць, на сільськогосподарських землях, що створює реальну загрозу прилеглим лісовим насадженням і може призвести до виникнення і розповсюдження лісових пожеж.

         Одним із найважливіших напрямків в роботі державного підприємства «Баранівське лісомисливське господарство» є охорона лісів від пожеж. Адже насадження, що ростуть до віку стиглості 80-120 років, можуть бути знищенні вогнем за лічені хвилини.

         Своєчасне виявлення лісової пожежі – це запорука подальшої успішної боротьби з вогнем. Для цього в підприємстві встановлено чотири сучасні системи відеоспостереження з програмним забезпеченням, яке завдяки перехресному спостереженню, дозволяє швидко встановити місце пожежі, при чому на відстанях за 15-20 км, а інколи і більше. Наразі проводиться робота по обєднанню чотирьох камер в одну телевізійну систему спостереження за лісовими масивами.

         В ДП «Баранівське  ЛМГ»  утримується  лісопожежна  станція  з  цілодобовим  чергуванням. Значна увага приділяється технічному забезпеченню лісництв та лісопожежної станції пожежною технікою та обладнанням.

         Сьогоднішні зусилля всіх служб підприємства спрямовані на те, щоб кожен спалах в лісі був як найшвидше локалізований, а ще важливіше не допустити цього. Так проводяться роботи по влаштуванню та догляду за мінералізованими смугами, які в разі надзвичайних ситуацій перешкоджатимуть поширенню вогню. З метою інформування населення в лісах господарства встановлено понад 60 одиниць наочної агітації на протипожежну тематику, проводяться роботи по створенню та поглибленню пожежних водойм по лісництвах, а також будівництво пірсів для забору води пожежними автомобілями. На сьогоднішній день в лісових масивах підприємства облаштовано 63 водойми.

         В 2021 році підприємством закуплений автомобіль підвищеної прохідності ЗІЛ-131 з цистерною, який пристосований для гасіння лісових пожеж, також закуплено дві прицепні автоцистерни ємністю 6 м3 для підвезення води. На них встановлено мотопомпи.

         Загалом до виїзду на лісову пожежу в будь-яку хвилину готові два пожежні автомобілі та шість автомобілів пристосованих для пожежогасіння. Також в лісництвах є прицепні тракторні цистерни, з можливістю підключення мотопомп.

         ДП «Баранівське ЛМГ» завжди  готове залучити до гасіння пожеж всю наявну техніку і працюючих, як лісництв, так і лісопромислового комплексу. Окрім охорони ввірених майстерських дільниць лісова охорона та пожежна служба підприємства здійснює виїзди для гасіння пожеж на території інших користувачів.        

         2020 рік показав високий професіоналізм лісівників ДП «Баранівське ЛМГ». За надзвичайно складних умов лісівники підприємства гідно вберегли насадження від великих лісових пожеж, а локалізувати пожежу в лісі надзвичайно складно, це потребує великих людських та матеріальних зусиль.

         Тому звертаємось до всіх жителів району з проханням бути обачними, небайдужими, щоб своїми діями не принести шкоди лісу, яку можна легко і просто попередити.

         Не порушуйте правил пожежної безпеки, будьте господарями на своїй землі і її захисниками.

         При виявленні пожежі в лісових насадженнях повідомляйте, будь ласка, за номером телефону:  3-10-07 або в службу з надзвичайних ситуацій 101.

Simple Image Gallery Extended