Друк
Категорія: Новини
Президентом України анонсовано прийняття державної цільової програми «Масштабне залісення України». В рамках цієї Програми планується за 10 років створити в державі 1 мільйон гектарів лісів, а в перші три роки висадити 1 мільярд дерев.
Держлісагентство України ставить собі завдання висадити 730 млн. дерев за три роки, або майже 245 млн. дерев в рік.
Які заходи мають виконати підприєства Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства в рамках цього проекту – обговорили керівники держлісгоспів  в ході виїзної виробничої наради на базі державного підприємства «Городницьке лісове господарство» під головуванням начальника управління Віктора Сахнюка.
«Завдання – надвідповідальне, - загострює увагу учасників наради Віктор Анатолійович. – Житомирщина завжди була серед лідерів заліснення в державі. Тому вже нині аналізуємо обсяги лісокультурного фонду на найближчі роки та плануємо площі під садіння. Виконання проекту потребуватиме більшої кількості садивного матеріалу, відтак плануємо вже з цього року збільшення обсягів заготівлі лісового насіння в розрізі порід та вирощування садивного матеріалу в такій кількості, аби мати достатні резерви.»
Впродовж дня керівники підприємств відвідали майже усі лісництва лісгоспу. Як і завше в таких заходах  - чи не найбільше уваги протипожежним заходам. Тому в кожному структурному підрозділі оглянули пункти зосередеження пожежного інвентарю, чи укомплектовані вони усім необхідним, чи готовий особовий склад до оперативних дій у разі позашататної ситуації.
Під час огляду лісогосподарської техніки  керівники підприємств обговорювали, котрі придбання є найоптимальнішими в наших умовах, які витрати є виправданими, а які – ні; відвідуючи теплиці та розсадники -  яким породам варто віддати перевагу в умовах змін клімату, яких заходів вжити, аби отримати сіянці найкращої якості тощо. 
З-поміж іншого городницькі лісівники ділилися досвідом з організації роботи проміжних складів.
«До облаштування таких майданчиків підійдіть відповідально, - наголошує начальник управління,  - оберіть не лише зручне місце, а ще й обовязково на території держлісфонду -  саме тут повинно відбуватися навантаження деревини на великовантажні автомобілі. Вони мають бути відповідним чином позначені, щоб у кожного, хто їхатиме повз, не виникало сумнівів, що роботи веде державне лісогосподарське підприємство, що ця деревина легально заготовлена, пробіркована тощо.»
За словами Віктора Сахнюка, питання, яке нині в держлісгоспах управління потребує додаткової уваги – це формування якісного кадрового резерву спеціалістів різних ланок лісової охорони. Аби заповнити наявні вакансії фаховими спеціалістами, керівникам підприємств запропоновано налагодити звязки з регіональними навчальніими закладами, котрі готують спеціалістів відповідного напрямку,  запровадити інші заходи, котрі спрятимуть тому, щоб молоді спеціалісти приходили і закріплювалися в підприємствах.
«Хотів би, щоб ми усі взяли собі за непорушне правило: кожна справа, за котру ми беремося, повинна бути виконана з максимальним результатом. Працювати просто щоб щось робити – це не про нас. Досягти якнайкращого успіху – має стати нашим кредом,»- підсумовує Віктор Сахнюк.