Друк
Категорія: Новини

Серед європейських країн Україна посідає восьме місце за площею та запасами лісу. Ліси - одне з найцінніших багатств держави. 

Значення лісів для нашого регіону важко переоцінити. Вони виконують життєвоважливі функції, а саме: промислові, водоохоронні, лікувальні й екологічні. Земля, річки, озера, повітря, а також здоров’я людей залежать від нашого зеленого друга. Ліс гостинно зустрічає всіх, хто шукає в ньому відпочинку, проте, йому самому потрібна безкорислива допомога.

Надзвичайно складною і актуальною є проблема охорони лісів від пожеж. Масштабність цього небезпечного явища перш за все залежить від природних і кліматичних умов. Але здебільшого пожежі в лісі спалахують з вини людей в результаті недбалого, а іноді злочинного поводження з вогнем, порушень правил пожежної безпеки в лісі. Пожежі завдають величезної шкоди лісам. Гинуть не тільки дерева, а й птахи, звірі, вигоряє лісова підстилка та верхній шар грунту. За кілька хвилин вогонь може знищити те, що виросло за кілька десятиріч. Пожежа завдає величезної шкоди навіть тоді, коли вона поширюється по землі. Вогонь ослаблює дерева, на них нападають шкідники, і з часом дерева гинуть.

Як показує практика, погасити лісову пожежу надзвичайно складно. Навіть при самому сучасному обладнані та засобах пожежогасіння лісові пожежі знищують десятки тисяч гектарів лісу в таких розвинутих країнах як США, Канада, Австралія, Франція та інших.

У лісі в суху погоду, слід суворо дотримуватись протипожежних правил. Багаття розкладати дозволяється лише в сиру, дощову погоду в передбачених для цього місцях. Коли потреба у вогнищі зникає, його гасять, заливаючи водою і закидаючи землею. Щоб виростити ліс необхідно 80-100 років. Це величезні матеріальні затрати, це праця кількох поколінь.  

Враховуючи надзвичайно ранню весну, проблема пожеж надзвичайно актуальна «завдяки» нерадивим господарям, які масово спалюють сухі травостої. Запаливши поле або город, вони залишать місце спалювання. За навіть невеликого вітру розмір пожежі за годину досягає кількох гектарів. Бувають дні, що працівникам лісової охорони підприємства доводиться в ці весняні дні по кілька разів на день виїзжати на спалахи, щоб не допустити вогонь до лісу. Були дні, що фронт вогню що рухався до лісових масивів становив до одного кілометра. Є місця, в які неможливо заїхати трактором, чи пожежним автомобілем. Тож вогонь доводилось в таких місцях збивати вручну.

Тож, сьогоднішні зусилля всіх служб державного підприємства «Баранівське лісомисливське господарство» спрямовані на те, щоб кожен спалах у лісі був як найшвидше локалізований. На підприємстві утримується лісопожежна станція з цілодобовим чергуванням, два пожежні автомобілі та пять пристосованих для пожежогасіння автомобілів, обслуговуючий персонал, встановлено чотири системи відеоспостереження з яких ведеться спостереження за лісовими масивами. В кожному лісництві є пункти зосередження пожежного інвентаря. Підприємство завжди готове залучити до гасіння пожеж всю наявну техніку і працюючих, як лісництв, так і лісопромислового комплексу.

Нагадуємо, що відповідно до рішення Ради оборони Житомирщини 21.03.2022 року на час воєнного стану в Житомирській області громадянам заборонено відвідування та в'їзд до лісу (окрім військових, правоохоронців, лісівників та представників органів місцевої влади).

Користуючись нагодою, хочемо закликати кожного громадянина до усвідомлення того, що ліс має служити не тільки нинішнім поколінням, але й майбутнім, і зберегти його від вогню – це наше головне завдання.      

Кожен, хто помітить вогонь у лісі, повинен вжити заходів до його гасіння, і негайно повідомити по телефону 3-10-07, або в пожежну службу по телефону 101.

 

            Пам’ятайте! Лісову пожежу легше попередити ніж погасити!