Друк
Категорія: Новини

Нагрудний знак «За бездоганну службу в державній лісовій охороні» вручено  директору державного підприємства «Баранівське лісомисливське господарство» Анатолію Остудімову. Нагородження це збіглося в часі з 20-річчям перебування Анатолія Олександровича на посаді керівника вищеназваного лісгоспу. І хоча нагород у нього немало, ця – вважають його колеги, - найточніше характеризує його відношення до дорученої справи.

Ось що розповідають про нього ті, хто працює з ним пліч-о-опліч: 

«Його, Анатолія Остудімова, у районі знають, напевно, всі, бо ж за роки нелегкої праці зумів заслужити повагу не лише колег, а й вищого керівництва лісівничої галузі, вітчизняних та зарубіжних партнерів, а також громадськості нашого району. Зарекомендував себе як керівник, що вміє досягати успіху у всьому, за що береться. Сьогодні його здобутки ставлять у приклад. Адже очолюваний ним держлісмисгосп упродовж багатьох років є одним з кращих лісогосподарських підприємств Житомирської області і, звісно, на сьогодні  найефективнішим  підприємством району (воно сплачує нині лише за 1 кв 2018 року  понад 13,7 млн.грн до бюджетів усіх рівнів за минулий 2017 рік майже 39 млн.грн).

5 травня - рівно 20 років як доля закинула Анатолія Олександровича до нашого міста. Тоді йому, молодому керівнику, довірили підприємство, що переживало не найкращі свої часи. То був Баранівський держлісмисгосп, який пройшовши через роки перебудови,  так і не набрав необхідних обертів у виробництві. 

Відразу ж Анатолій Олександрович взявся за роботу – чорнову, нелегку. Починав з найголовнішого на його думку – з дисципліни. Адже й дотепер вважає, що у будь-якому виробництві це – основа всіх основ. А наполегливості не бракувало. 

Мабуть, ніхто й гадки не мав, що маленьке хлопченя, якого виколисали  сільські простори села Осички Радомишльського району, за якихось кілька десятків років буде успішно керувати великим підприємством. Та все починалося насправді з дитинства. 

Коли ще був малим, рідні навчали його ставити перед собою мету і досягати її. Батько,Олександр Дмитрович, який працював водієм та комбайнером зразкового у своїй галузі сільгосппідприємства, націлював Анатолія на те, що життя – це найперше щоденна важка праця, яка приносить радість лише тоді, коли є хороший результат і його потрібно досягати. Мама,Антоніна Зіновіївна, у всьому підтримувала батька. Анатолій же разом з двома сестрами допомагав їм у домашньому господарстві. А після 8 класу, будучи студентом Житомирського автошляхового технікуму, приїздив додому на канікули, де ціле літо не відпочивав, а возив зерно  на батьковому автомобілі, коли той пересідав на комбайн. Успішно закінчивши технікум, 1981 року розпочав трудову діяльність в автогаражі  колгоспу «Ленінський шлях», що  у рідному селі. 

Після служби в армії з 1983 р. по 1998 р. продовжив працювати на різних посадах у Радомишльському спецлісгоспі, пройшовши службовими сходинками від механіка автогаража до інженера, завідуючого і головного інженера підприємства. Тоді для себе й вирішив, що його покликання – ліс.

1992 року закінчив Українську ордена Трудового Червоного Прапора сільськогосподарську академію у м. Києві. Пізніше вступив і до Львівського державного лісотехнічного університету за спеціальністю «Лісове господарство», де закінчив навчання у 1999 році.  

У травні 1998 року Державним комітетом лісового господарства за поданням  Житомирського обласного управління лісового господарства Анатолія Олександровича призначили керівником Баранівського ДЛМГ. 

Сьогодні за плечима  у нього - значний досвід, вагомі здобутки. І саме про них хочемо розповісти. Адже тепер на базі цього підприємства проводяться семінари лісових господарств України, на яких лісівники діляться досвідом роботи, розповідають, як досягли успіху.

З приходом на підприємство Анатолія Олександровича в колективі та й в усіх підрозділах лісомисливського господарства відбулися значні зміни. Він чудово розумів, що насамперед має бути міцною економічна база лісмисгоспу і все робив для того, аби йти в ногу із передовими європейськими виробництвами. Адже значну частину продукції почали відправляти на експорт. Аби мати прибуток, вже давно для себе вирішили, що його може забезпечити лише поглиблена переробка деревини. Тож встановили сучасне деревообробне обладнання та облаштували сушильне господарство у лісопромисловому комплексі. Було розширено кранове господарство, повністю оновлено автотракторний парк підприємства. 

Щоб зменшити витрати на вивезення деревини, вирішили вивозити її лише автомобілями з причепами, більшість автомобілів переобладнали на газ та встановили датчики контролю за рухомими об’єктами. Стало легше працювати в лісі, бо повністю механізували вантажно-розвантажувальні роботи, трелювання деревини. Впроваджували у виробництво останні розробки науки і техніки – електронний облік деревини, встановлення систем відеоспостереження, сучасні передові методи вирощування садивного та декоративного матеріалу, новітні агротехнічні технології по обробітку ґрунту під лісові культури та механізми для догляду за лісовими культурами. 

Анатолій Олександрович, людина мудра далекоглядна, завжди йде на крок вперед. Підтвердженням цього  є   своєчасне впровадження на підприємстві сучасної  високопродуктивної  деревопереробної лінії та розширення сушильного господарства підприємства, що дозволяє нині залишатись на «коні» навіть  після запровадження мораторію на експорт  лісоматеріалів круглих 

Керівництво підприємства чудово розуміє, що працівники повинні мати належні сучасні умови праці. Тому у більшості підрозділів проведено ремонт побутових приміщень, реконструйовано торгово-оздоровчий комплекс, проведено капітальний ремонт контор шести лісництв лісопромислового комплексу, транспортного цеху, нижнього складу при станції Радулене і контори лісмисгоспу, де всі роботи виконані в сучасному стилі та дизайні. 

Територія кожного підрозділу стала затишнішою. Це своєрідні міні-дендропарки, які милують зір красою природи і людської праці. 

А ще підприємство та профспілкова організація регулярно забезпечують путівками для відпочинку працівників та їхніх дітей. 

Анатолій Олександрович - людина небайдужа і, якщо  потрібно, допомагає не лише працівникам підприємства, а й багатьом мешканцям району. 

Завдяки активній громадській позиції його регулярно  обирали депутатом рад різних рівнів – як земляки в Радомишлі – депутатом районної та міської ради, так і мешканці Баранівки та району – двічі депутатом обласної ради, Баранівської районної ради і тепер він є чинним депутатом Баранівської міської ради.

Постійно вчитися та вдосконалюватись - теж однин із  життєвих принципів керівника ДЛМГ. Кілька років тому у Львівському Українському державному лісотехнічному університеті він захистив дисертацію та здобув науковий ступінь кандидата сільськогосподарських наук. До навчання заохочує і своїх колег. 

Комплексний підхід до лісогосподарювання, матеріальна зацікавленість працівників, належне забезпечення технічними засобами й постійний пошук ефективності виробництва – це те основне, що стало нормою для працівників підприємства і що може привести кожне підприємство до успіху. До слова сказати, Баранівський лісмисгосп славиться  і однією з найвищих у районі середньою заробітною платою. На сьогодні вона складає  12100 грн Звісно, що деякі працівники заробляють й значно більше – 15-20 тис. грн. 

Коли запитали про секрет успіху, сказав, що він простий: шукати засоби, щоб працювати, йти тільки вперед, а не шукати причин, які цьому заважають. І так з дня в день, незважаючи на життєві перешкоди. Головне не зупинятися на досягнутому. Успіх прийде, якщо праця буде  помножена на досвід та знання, каже він. 

І ці успіхи в праці були помічені, коли Його нагородили нагрудним знаком «Відмінник лісового господарства», присвоїли почесне звання «Заслужений лісівник України» та нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, Почесною Грамотою Верховної Ради України та відзначено як кращого із лідерів у галузі лісового господарства книгою «Велич та пошана» до 20-річчя Незалежності України, відзначено подякою голови Житомирської обласної адміністрації за підтримку і зміцнення обороноздатності української держави, активну спонсорську допомогу. Підприємство, яке він очолює, нагороджували дипломами Житомирської ОДА у номінації «Сумлінний платник податків» та Баранівської РДА у номінації «Кращий платник податків». Його визнано лідером природоохоронної діяльності у 2011 року у загальноукраїнському проекті «Екологія довкілля та природокористування в Україні». За результатами роботи у 2014 році  ДП «Баранівське ЛМГ» визнано кращим підприємством Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства , Житомирською ОДА визнано  кращим підприємством Житомирської області 2017 року  та відзначено книгою «Золотий фонд нації» як провідне підприємство, яке займає чільне місце в рейтингу флагманів України. 

Тож з впевненістю можна сказати, що 20 років роботи лісомисливського господарства під керівництвом Анатолія Остудімова, стали доленосними для підприємства, за що увесь колектив, профспілкова організація  щиро завдячують досвідченому і мудрому керівникові.